Kurczak w rumie z ananasem (Kara
- kurczak około 1,6 kg
- kieliszek rumu
- ananas
- 6 szalotek
- 3 łyżki syropu trzcinowego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- sól, pieprz cayenne
Tuszkę kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a potem natrzeć w środku i na wierzchu solą oraz pieprzem cayenne.
Skórkę posmarować olejem.
Kurczaka ułożyć w brytfannie.
Piec 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC.
Od czasu do czasu skropić wodą a potem wytworzonym sosem.
Ananasa obrać ze skóry, ze środka wyciąć twardy rdzeń.
Owoc pokroić w krążki, a ściekający sok zebrać do miseczki.
Szalotki obrać i pokroić w ćwiartki.
Kurczaka obłożyć krążkami ananasa i ćwiartkami cebuli, skropić syropem trzcinowym.
Piec jeszcze 20 minut.
Kurczaka i owoce przełożyć na półmisek.
Sos przelać do rondelka, wlać rum i sok ananasowy.
Zagotować, przelać do sosjerki.
Skórkę posmarować olejem.
Kurczaka ułożyć w brytfannie.
Piec 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC.
Od czasu do czasu skropić wodą a potem wytworzonym sosem.
Ananasa obrać ze skóry, ze środka wyciąć twardy rdzeń.
Owoc pokroić w krążki, a ściekający sok zebrać do miseczki.
Szalotki obrać i pokroić w ćwiartki.
Kurczaka obłożyć krążkami ananasa i ćwiartkami cebuli, skropić syropem trzcinowym.
Piec jeszcze 20 minut.
Kurczaka i owoce przełożyć na półmisek.
Sos przelać do rondelka, wlać rum i sok ananasowy.
Zagotować, przelać do sosjerki.