Kurczak w sosie limonkowym z mar


    Cebulkę po obraniu kroimy w cienkie krążki. Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, a potem kroimy w poprzek na kawałeczki grubości 1 cm. Sok wyciśnięty z limonek, musztardę, liście laurowe, sól oraz pieprz mieszamy z warzywami. Mięso kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cebulkową marynatą. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki pod przykryciem. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty, osączamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na ostrym ogniu mięso na złotobrązowy kolor. Dolewamy marynatę, zagotowujemy, po czym gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy, pieprzymy. Podajemy z ryżem basmati.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: