Kurczak z ananasem na sposób chi


    Każdy filet z piersi kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Mięso przełóż do miski, posól, przypraw pieprzem oraz sherry. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przygotuj sos cytrynowy: zmiksuj na gładką pastę plasterki ananasa. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj w rondelku oraz odstaw. Połącz tartą bułkę z sezamem. Kawałki kurczaka zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce z sezamem. Strząśnij nadmiar panierki. Odłóż na 5 minut. Ustaw wok na palniku, wlej olej do wysokości 5 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż olej osiągnie temperaturę 180°C. Włóż kawałki kurczaka (po dwa naraz). Smaż 3-4 minuty na złoty kolor, od czasu do czasu odwracając. Dobrze usmażone mięso powinno być miękkie oraz soczyste, ale już nie różowe w środku. Wyjmij je z tłuszczu oraz dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na żaroodpornym półmisku oraz wstaw do piekarnika nagrzanego do 90-100°C, aby nie wystygło w czasie, gdy smaży się druga porcja kurczaka. W tym czasie zrób również sos: ustaw rondelek z przygotowanymi składnikami na ogniu, podgrzewaj, stale mieszając, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu, polej sosem. Możesz udekorować plasterkami ananasów z puszki.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: