Kurczak z borowikami
Kurczaki myjemy, osuszamy, dzielimy na części.Wykorzystamy udka, podudzia oraz piersi. Mięso solimy, pieprzymy oraz podsmażamy na rumiano na oliwie. Po usmażeniu odkładamy na talerz. Do oliwy dodajemy trochę masła oraz dusimy na nim szalotki. Dodajemy mąkę, curry, rosół, mieszamy. Podlewamy słodkim winem. Wkładamy listki laurowe, jałowiec, wyciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz gałązkę tymianku. Gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy z garnka tymianek oraz liście laurowe. Sos miksujemy. Z powrotem wkładamy mięso do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy startą skórkę cytrynową. Gotujemy około 5-8 minut na małym ogniu. Groszek cukrowy oraz zielony blanszujemy, dodajemy do sosu. Mieszamy z crème frâiche oraz posypujemy świeżym tymiankiem. Grzyby smażymy na maśle oraz na koniec dodajemy do dania.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- sosy »