Kurczak z Casamance


    Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi oraz tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym oraz oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z cebuli oraz piecz na ruszcie w temp. 200°C (20-25 minut) lub na grillu z węglem drzewnym. Mieszaninę, w której marynował się kurczak, włóż do rondla oraz duś, aż cebula się zeszkli, ale nie przyrumieni (5 minut). Do rondla włóż kurczaka (powinien być przykryty cebulą), wlej bulion, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 200°C, aż cebula się przyrumieni. Podawaj z ryżem.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: