Kurczak z groszkiem
Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny oraz kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj oraz odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej oraz bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmaż. Dodaj mieszaninę sherry, melasy oraz soku cytrynowego. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osącz oraz wymieszaj z potrawą lub przełóż do oddzielnej miseczki. Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- smażenie »