Kurczak z ryżem
- 1 duży kurczak podzielony na ćwiartki
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 10 dag cebuli
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego lub 1,5 szklanki duszonych pomidorów
- 2 pomidory
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżki pieprzu
W garnku ze szczelną pokrywką rozgrzać trochę oliwy lub oleju, włożyć ćwiartki kurczaka, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron, przełożyć na talerz.
Do tego samego garnka włożyć pokrajaną cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, odstawić.
Wlać resztę oliwy, dodać ryż ciągle mieszając, smażyć na jasnozłoty kolor.
Do ryżu z czosnkiem i cebulą włożyć kurczaka, dodać koncentrat i świeże pomidory, rosół, sól, pieprz i posiekaną cebulę.
Ostrożnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem 1,5 - 2 godziny.
Potrawę podawać w naczyniu, w którym była sporządzona, z surówką lub zieloną sałatą.
Do tego samego garnka włożyć pokrajaną cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, odstawić.
Wlać resztę oliwy, dodać ryż ciągle mieszając, smażyć na jasnozłoty kolor.
Do ryżu z czosnkiem i cebulą włożyć kurczaka, dodać koncentrat i świeże pomidory, rosół, sól, pieprz i posiekaną cebulę.
Ostrożnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem 1,5 - 2 godziny.
Potrawę podawać w naczyniu, w którym była sporządzona, z surówką lub zieloną sałatą.