Kurczak z trawą cytrynową


    Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego oraz sól. Wymieszaj. Przykryj oraz wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki oraz pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem oraz chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli (?łódeczki?). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir oraz czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: