Kurczę po portugalsku (Portugali
- 2 młode kurczęta, pozbawione kości i pokrojone w kawałki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki
- duża cebula pokrojona w plasterki
- 3 różnokolorowe (żółta, zielona, czerwona) papryki, pokrojone w pierścienie
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- sok z jednej cytryny
- 500 ml wrzącej wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180ºC.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy.
Pokrojone warzywa zmieszać w misce; jedną trzecią warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami.
Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut.
Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy.
Pokrojone warzywa zmieszać w misce; jedną trzecią warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami.
Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut.
Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.