Kurczę po portugalsku (Portugali

  • 2 młode kurczęta, pozbawione kości i pokrojone w kawałki
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki
  • duża cebula pokrojona w plasterki
  • 3 różnokolorowe (żółta, zielona, czerwona) papryki, pokrojone w pierścienie
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 500 ml wrzącej wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180ºC.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy.
Pokrojone warzywa zmieszać w misce; jedną trzecią warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami.
Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut.
Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: