Kurpiowskie jedzenie
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 25 dag kiełbasy
- 4 jaja
- 10 dag smalcu
- 10 dag cebuli
- łyżka maggi
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- 1 dag mąki
Kiszoną kapustę ugotować, zalewając niewielką ilością wody.
Gdy miękka - zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.
Oddzielnie ugotować ziemniaki, ostudzić i pokrajać w plastry.
W łyżce tłuszczu zeszklić cebulę i oddzielnie pokrajaną w plasterki, obraną ze skórki kiełbasę.
W 4 żaroodpornych miseczkach "kokilkach" układać warstwami ziemniaki (skropić maggi, posypać pieprzem), cebulę, kapustę i na wierzchu plasterki kiełbasy; polać tłuszczem, na wierzch wbić surowe jajko, posolić i posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika na tak długo, by się ścięło białko jaj.
Podając w tych samych naczyniach - posypać posiekaną zleleniną.
Gdy miękka - zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.
Oddzielnie ugotować ziemniaki, ostudzić i pokrajać w plastry.
W łyżce tłuszczu zeszklić cebulę i oddzielnie pokrajaną w plasterki, obraną ze skórki kiełbasę.
W 4 żaroodpornych miseczkach "kokilkach" układać warstwami ziemniaki (skropić maggi, posypać pieprzem), cebulę, kapustę i na wierzchu plasterki kiełbasy; polać tłuszczem, na wierzch wbić surowe jajko, posolić i posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika na tak długo, by się ścięło białko jaj.
Podając w tych samych naczyniach - posypać posiekaną zleleniną.