Kuskus z wołowiną

  • 300 g kuskusu
  • 0.5 kg wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
  • 8 - 10 małych cebulek
  • szalotek
  • 0.5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
  • 1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 cukinia pokrojona jak marchew
  • 2 listki laurowe
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek (garść)
  • 200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
  • po 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kminu rzymskiego (cumin) oraz kurkumy w proszku
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu oraz imbiru w proszku
  • po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki (można ją kupić w supermarketach).

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: