Kuskus z wołowiną
- 300 g kuskusu
- 0.5 kg wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
- 8 - 10 małych cebulek
- szalotek
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
- 1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 cukinia pokrojona jak marchew
- 2 listki laurowe
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek (garść)
- 200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
- po 2 łyżeczki słodkiej papryki
- kminu rzymskiego (cumin) oraz kurkumy w proszku
- po 1/2 łyżeczki cynamonu oraz imbiru w proszku
- po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki (można ją kupić w supermarketach).