Łamańce z bakaliami i miodem (Wi
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag rodzynek lub sułanek
- 10 dag grubo pokrojonych migdałów
- 5 - 10 dag orzechów laskowych
- 20 dag płynnego miodu
- łyżka maku
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- sól do smaku
Przygotować łamańce: z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości gorącej wody wyrobić ciasto makaronowe.
Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia.
Połamać na nieregularne kawałki, ugotować.
Miód wlać do rondelka, ciągle mieszając zagotować z bakaliami i przyprawami.
Zdjąć z ognia, dodać do osączonych łamańców, wymieszać.
Przełożyć do salaterki, przed podaniem posypać makiem.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia.
Połamać na nieregularne kawałki, ugotować.
Miód wlać do rondelka, ciągle mieszając zagotować z bakaliami i przyprawami.
Zdjąć z ognia, dodać do osączonych łamańców, wymieszać.
Przełożyć do salaterki, przed podaniem posypać makiem.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.