Łamańce z bakaliami i miodem (Wi

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek lub sułanek
  • 10 dag grubo pokrojonych migdałów
  • 5 - 10 dag orzechów laskowych
  • 20 dag płynnego miodu
  • łyżka maku
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku
Przygotować łamańce: z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości gorącej wody wyrobić ciasto makaronowe.
Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia.
Połamać na nieregularne kawałki, ugotować.
Miód wlać do rondelka, ciągle mieszając zagotować z bakaliami i przyprawami.
Zdjąć z ognia, dodać do osączonych łamańców, wymieszać.
Przełożyć do salaterki, przed podaniem posypać makiem.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: