Leczo - lecsó (Węgry)
- 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych umytej zielonej papryki
- 75 dag cebuli
- 75 dag pomidorów
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy zwyczajnej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 10 dag smalcu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 czuszka lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta cukru
- sól
Cebule obrać i pokroić w grube plastry.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w dużą kostkę.
Boczek pokroić w plastry lub dużą kostkę, obsmażyć na smalcu przełożyć na talerz.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę (nie rumienić).
Zdjąć z ognia, skropić wodą, wsypać mieloną paprykę i mieszając, podgrzać.
Dodać najpierw surową paprykę, posolić i dusić 5 minut, a następnie pomidory i dusić na średnim ogniu.
Włożyć pokruszoną lub nakłutą w kilku miejscach całą czuszkę, trzymać na małym ogniu 10 minut i wyjąć.
Dodać boczek oraz pokrojoną w talarki kiełbasę i dusić jeszcze 5 minut.
Doprawić cukrem i solą.
Leczo, podobnie jak bigos, jest smaczniejsze po odgżaniu.
Można również zrobić całkowicie jarskie leczo.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w dużą kostkę.
Boczek pokroić w plastry lub dużą kostkę, obsmażyć na smalcu przełożyć na talerz.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę (nie rumienić).
Zdjąć z ognia, skropić wodą, wsypać mieloną paprykę i mieszając, podgrzać.
Dodać najpierw surową paprykę, posolić i dusić 5 minut, a następnie pomidory i dusić na średnim ogniu.
Włożyć pokruszoną lub nakłutą w kilku miejscach całą czuszkę, trzymać na małym ogniu 10 minut i wyjąć.
Dodać boczek oraz pokrojoną w talarki kiełbasę i dusić jeszcze 5 minut.
Doprawić cukrem i solą.
Leczo, podobnie jak bigos, jest smaczniejsze po odgżaniu.
Można również zrobić całkowicie jarskie leczo.