Leczo z makaronem sojowym

  • 10 dag makaronu sojowego
  • 5 pomidorów
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • młoda cukinia
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 listki świeżej bazylii
  • mielona ostra papryka
  • sól
Makaron namoczyć w 2 szklankach zimnej wody i odstawić na 30 minut.
Następnie posolić, gotować 5 - 7 minut w wodzie, w której się moczył i odcedzić.
Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, ugotować w posolonej wodzie.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać i posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Papryki oraz cukinię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
Bazylię posiekać.
Zagotować 1/2 szklanki wody, wlać olej, włożyć paprykę, cukinię, cebulę oraz bazylię.
Przyprawić szczyptą papryki i solą.
Dusić 10 - 12 minut, do miękkości.
Następnie dodać fasolkę szparagową, pomidory i czosnek.
Dusić jeszcze 5 minut.
Warzywa wyłożyć na makaron.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: