Łosoś marynowany
- 1 kg łososia
- włoszczyzna
- ocet winny
- laurowy liść
- ziele angielskie
- rozmaryn
- estragon
Łosoś na marynatę kraja się w grube dzwonka wraz ze skórą.
Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości.
Posolić na kilka godzin i ugotować na wolnym ogniu, w krótkim sosie z włoszczyzną z dodatkiem octu, uważając, aby się grube dzwonka dobrze przegotowały.
Wyjąć z tego sosu, ostudzić i ułożyć w kamiennym słoju.
Mieć przygotowany dobry ocet winny z korzeniami, tj. bobkowymi liśćmi, angielskim zielem, rozmarynem, estragonem, i ostudzonym nalać łososia.
Na wierzchu zalać oliwą albo przykryć denkiem, przycisnąć kamykiem i owinąć pęcherzem.
Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości.
Posolić na kilka godzin i ugotować na wolnym ogniu, w krótkim sosie z włoszczyzną z dodatkiem octu, uważając, aby się grube dzwonka dobrze przegotowały.
Wyjąć z tego sosu, ostudzić i ułożyć w kamiennym słoju.
Mieć przygotowany dobry ocet winny z korzeniami, tj. bobkowymi liśćmi, angielskim zielem, rozmarynem, estragonem, i ostudzonym nalać łososia.
Na wierzchu zalać oliwą albo przykryć denkiem, przycisnąć kamykiem i owinąć pęcherzem.