Makaron z indykiem
- 1/2 kg filetów z piersi indyka
- 4 łyżki oleju
- 35 dag makaronu rurki
- strąk czerwonej papryki
- strąk zielonej papryki
- pęczek dymki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- kilka gałązek oregano
- sól, pieprz
Pierś indyka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso z obu stron.
Zdjąć z patelni, przestudzić, pokroić w cienkie plastry.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, osączyć.
Strąki papryki umyć, rozkroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Dymki oczyścić i razem ze szczypiorem pokroić w krążki.
W rondlu rozgrzać pozostały olej, zeszklić białą część dymki.
Dodać paprykę i mięso.
Dusić 15 minut.
Dołożyć makaron, szczypior od dymki, razem krótko podgrzać.
Na suchej patelni uprażyć pestki.
Przed podaniem makaron posypać pestkami i listkami oregano.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso z obu stron.
Zdjąć z patelni, przestudzić, pokroić w cienkie plastry.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, osączyć.
Strąki papryki umyć, rozkroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Dymki oczyścić i razem ze szczypiorem pokroić w krążki.
W rondlu rozgrzać pozostały olej, zeszklić białą część dymki.
Dodać paprykę i mięso.
Dusić 15 minut.
Dołożyć makaron, szczypior od dymki, razem krótko podgrzać.
Na suchej patelni uprażyć pestki.
Przed podaniem makaron posypać pestkami i listkami oregano.