Makaron z pulpetami i pomidorami

  • 30 dag makaronu karbowane wstążki
  • 1/2 kg pomidorów
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oliwy
  • mała cukinia
  • kilka listków szałwi
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, udusić pomidory z połową cebuli.
Sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso wymieszać z resztą cebuli, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką i czosnkiem.
Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką.
W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię umyć, pokroić na paski wzdłuż (np. szczelinowym nożykiem do jarzyn) i przesmażyć na pozostałej oliwie.
Cukinię zdjąć z patelni, po czym na tym samym tłuszczu usmażyć pulpeciki.
Makaron odcedzić na sicie.
Wymieszać z podgrzanym sosem pomidorowym, pulpecikami i cukinią.
Posypać żółtym serem, ozdobić listkami szałwii.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: