Makaron z pulpetami i pomidorami
- 30 dag makaronu karbowane wstążki
- 1/2 kg pomidorów
- cebula
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek oliwy
- mała cukinia
- kilka listków szałwi
- 2 łyżki startego sera żółtego
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, udusić pomidory z połową cebuli.
Sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso wymieszać z resztą cebuli, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką i czosnkiem.
Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką.
W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię umyć, pokroić na paski wzdłuż (np. szczelinowym nożykiem do jarzyn) i przesmażyć na pozostałej oliwie.
Cukinię zdjąć z patelni, po czym na tym samym tłuszczu usmażyć pulpeciki.
Makaron odcedzić na sicie.
Wymieszać z podgrzanym sosem pomidorowym, pulpecikami i cukinią.
Posypać żółtym serem, ozdobić listkami szałwii.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, udusić pomidory z połową cebuli.
Sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso wymieszać z resztą cebuli, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką i czosnkiem.
Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką.
W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię umyć, pokroić na paski wzdłuż (np. szczelinowym nożykiem do jarzyn) i przesmażyć na pozostałej oliwie.
Cukinię zdjąć z patelni, po czym na tym samym tłuszczu usmażyć pulpeciki.
Makaron odcedzić na sicie.
Wymieszać z podgrzanym sosem pomidorowym, pulpecikami i cukinią.
Posypać żółtym serem, ozdobić listkami szałwii.