Makówki w mleku (Wigilia) (Śląsk
- 30 - 40 dag sucharków
- 50 dag maku
- litr mleka
- łyżka masła
- 5 - 6 łyżek cukru lub miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 8 - 10 fig
- 10 dag rodzynków
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na 12 godzin, po czym odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce.
Mleko zagotować z masłem, miodem i cukrem waniliowym, dodać zmielony mak (ewentualnie trochę rozrzedzić przegotowaną wodą).
Gotować na małym ogniu 10 - 15 minut, ciągle mieszając.
Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski, orzechy posiekać, figi pokroić w cienkie plasterki.
Włożyć bakalie do gotującego się maku i zdjąć garnek z ognia.
Sucharki lekko zwilżyć osłodzoną wodą.
W salaterkach układać warstwami masę makową (na wierzchu powinna być masa makowa).
Udekorować połówkami orzechów i posypać wiórkami kokosowymi.
Mleko zagotować z masłem, miodem i cukrem waniliowym, dodać zmielony mak (ewentualnie trochę rozrzedzić przegotowaną wodą).
Gotować na małym ogniu 10 - 15 minut, ciągle mieszając.
Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski, orzechy posiekać, figi pokroić w cienkie plasterki.
Włożyć bakalie do gotującego się maku i zdjąć garnek z ognia.
Sucharki lekko zwilżyć osłodzoną wodą.
W salaterkach układać warstwami masę makową (na wierzchu powinna być masa makowa).
Udekorować połówkami orzechów i posypać wiórkami kokosowymi.