Marchew po mazursku
- 1 kg marchwi
- 0,25 l mleka
- 0,125 l wody
- 3 duże ziemniaki
- sól do smaku
- łyżeczka cukru
- 5 dag słoniny lub masła
Marchew i ziemniaki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, oskrobać, pokrajać w kostkę.
Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i obgotować.
Do ugotowanej w połowie marchwi dodać ziemniaki, sól i cukier do smaku, ugotować do miękkości.
Przed podaniem okrasić słoniną lub masłem.
Jest to potrawa na kolację.
Podawać z chlebem.
Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i obgotować.
Do ugotowanej w połowie marchwi dodać ziemniaki, sól i cukier do smaku, ugotować do miękkości.
Przed podaniem okrasić słoniną lub masłem.
Jest to potrawa na kolację.
Podawać z chlebem.