Marchewka i brokuły w sosie
- 25 dag brokułów
- 4 duże marchwie
- 3/4 szklanki wywaru z ww. warzyw
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżka oregano
- sól, pieprz
W lekko osolonej wodzie ugotować oddzielnie marchewkę i brokuły.
Gdy zmiękną, odsączyć je i trzymać na ogrzanym półmisku.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać mąkę i wywar z warzyw, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Sos doprawić pieprzem, oregano i posypać natką pietruszki.
Chwilę jeszcze gotować a następnie polać nim warzywa.
Gdy zmiękną, odsączyć je i trzymać na ogrzanym półmisku.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać mąkę i wywar z warzyw, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Sos doprawić pieprzem, oregano i posypać natką pietruszki.
Chwilę jeszcze gotować a następnie polać nim warzywa.