Marynaty do mięs
Marynata do wołowiny :
Szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego albo 6% octu spirytusowego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie pokrojone w talarki warzywa (marchew, cebula, pietruszka, seler).
Marynata do baraniny :
Szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, ewentualnie pół szklanki octu i pół butelki piwa, 2 cebule, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, 2 - 3 roztarte ząbki czosnku.
Marynata do wieprzowiny I :
Szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu i szpilek świerkowych.
Marynata do wieprzowiny II :
Pół litra białego wytrawnego wina, cebula, marchewka, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, goździk, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, tymianek.
Wieprzowinę zalaną marynatą wystarczy zostawić w lodówce na jedną noc.
Marynata do cielęciny na dziko :
Szklanka octu winnego lub 6% spirytusowego, 3 łyżki bialego wytrawnego wina, po 2 - 3 liście laurowe, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól.
Chudą cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem, następnie zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą.
Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3 - 4 dni.
Marynata do kurczaka I :
Półtorej szklanki wytrawnego czerwonego wina lub półwytrawnego białego, cebula, łodyga selera naciowego albo kawałek korzeniowego, marchewka, ząbek czosnku, 5 ziaren pieprzu, 1 - 2 łyżki oliwy.
Dojrzewającego w takiej marynacie kurczaka przechowywać w lodówce przez 12 godzin lub dłużej i po osączeniu upiec.
Wino oraz warzywa można wykorzystać do sporządzenia sosu.
Marynata do kurczaka II :
Szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, przyprawy do drobiu.
Udka lub podzielonego na części kurczaka natrzeć solą, pieprzem i przyprawami do drobiu, a następnie zalać jogurtem i odstawić co najmniej na 3 - 4 godziny w chłodne miejsce (w marynacie tej można drób trzymać dłużej, nawet całą dobę).
Kurczaka przed pieczeniem opłukać i osuszyć.
Szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego albo 6% octu spirytusowego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie pokrojone w talarki warzywa (marchew, cebula, pietruszka, seler).
Marynata do baraniny :
Szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, ewentualnie pół szklanki octu i pół butelki piwa, 2 cebule, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, 2 - 3 roztarte ząbki czosnku.
Marynata do wieprzowiny I :
Szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu i szpilek świerkowych.
Marynata do wieprzowiny II :
Pół litra białego wytrawnego wina, cebula, marchewka, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, goździk, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, tymianek.
Wieprzowinę zalaną marynatą wystarczy zostawić w lodówce na jedną noc.
Marynata do cielęciny na dziko :
Szklanka octu winnego lub 6% spirytusowego, 3 łyżki bialego wytrawnego wina, po 2 - 3 liście laurowe, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól.
Chudą cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem, następnie zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą.
Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3 - 4 dni.
Marynata do kurczaka I :
Półtorej szklanki wytrawnego czerwonego wina lub półwytrawnego białego, cebula, łodyga selera naciowego albo kawałek korzeniowego, marchewka, ząbek czosnku, 5 ziaren pieprzu, 1 - 2 łyżki oliwy.
Dojrzewającego w takiej marynacie kurczaka przechowywać w lodówce przez 12 godzin lub dłużej i po osączeniu upiec.
Wino oraz warzywa można wykorzystać do sporządzenia sosu.
Marynata do kurczaka II :
Szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, przyprawy do drobiu.
Udka lub podzielonego na części kurczaka natrzeć solą, pieprzem i przyprawami do drobiu, a następnie zalać jogurtem i odstawić co najmniej na 3 - 4 godziny w chłodne miejsce (w marynacie tej można drób trzymać dłużej, nawet całą dobę).
Kurczaka przed pieczeniem opłukać i osuszyć.