Marynowane bakłażany Carla Inno

  • 2 bakłażany
  • 1 litr białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 10 liści szałwii
  • 10 liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • oliwa

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól oraz pieprz. Do wrzątku wrzuć bakłażany na 3 minuty, a potem ostudź oraz osusz. Układaj ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Ubijaj, żeby pomiędzy plastrami nie zostawało powietrze. Całkowicie przykryj oliwą. Są gotowe po 3 dniach. Szef kuchni Chianti, Carlo Innocenti, podaje je jako antipasto wraz z oliwkami, pieczoną papryką, cieniutkimi plasterkami szynki parmeńskiej oraz salami.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: