Marynowany łosoś z koperkiem (Wi
- 1 kg fileta z łososia
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 dag gruboziarnistej soli
- 5 dag cukru
- 5 pęczków koperku
- 2 żółtka
- 3 łyżki łagodnej musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- cytryna koperek do dekoracji
- sól, pieprz
Filet z łososia umyć i osuszyć, usunąć pozostałe ości.
Skropić sokiem z cytryny, posypać gruboziarnistą solą wymieszaną z łyżeczką pieprzu i 3 dag cukru.
Opłukać i osuszyć 4 pęczki koperku, posiekać je i posypać łososia.
Zieleninę lekko docisnąć ręką.
Filet przekroić, połówki ułożyć jedna na drugiej skórką do góry.
Zawinąć w folię, obciążyć (np. deseczką i puszkami), wstawić na 2 dni do lodówki.
Przygotować sos: posiekać pozostały koperek.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać musztardę, miód, koperek i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Łososia wyjąć z lodówki, najpierw odkroić od skórki grube plastry, a następnie pokroić je w kostkę.
Ozdobić cytryną i koperkiem, podawać z pełnoziarnistym chlebem.
Skropić sokiem z cytryny, posypać gruboziarnistą solą wymieszaną z łyżeczką pieprzu i 3 dag cukru.
Opłukać i osuszyć 4 pęczki koperku, posiekać je i posypać łososia.
Zieleninę lekko docisnąć ręką.
Filet przekroić, połówki ułożyć jedna na drugiej skórką do góry.
Zawinąć w folię, obciążyć (np. deseczką i puszkami), wstawić na 2 dni do lodówki.
Przygotować sos: posiekać pozostały koperek.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać musztardę, miód, koperek i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Łososia wyjąć z lodówki, najpierw odkroić od skórki grube plastry, a następnie pokroić je w kostkę.
Ozdobić cytryną i koperkiem, podawać z pełnoziarnistym chlebem.