Marynowany łosoś z koperkiem (Wi

  • 1 kg fileta z łososia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 dag gruboziarnistej soli
  • 5 dag cukru
  • 5 pęczków koperku
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • cytryna koperek do dekoracji
  • sól, pieprz
Filet z łososia umyć i osuszyć, usunąć pozostałe ości.
Skropić sokiem z cytryny, posypać gruboziarnistą solą wymieszaną z łyżeczką pieprzu i 3 dag cukru.
Opłukać i osuszyć 4 pęczki koperku, posiekać je i posypać łososia.
Zieleninę lekko docisnąć ręką.
Filet przekroić, połówki ułożyć jedna na drugiej skórką do góry.
Zawinąć w folię, obciążyć (np. deseczką i puszkami), wstawić na 2 dni do lodówki.
Przygotować sos: posiekać pozostały koperek.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać musztardę, miód, koperek i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Łososia wyjąć z lodówki, najpierw odkroić od skórki grube plastry, a następnie pokroić je w kostkę.
Ozdobić cytryną i koperkiem, podawać z pełnoziarnistym chlebem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: