Mazurek kajmakowy
- ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22-procentowej
- masa kajmakowa:
- 0,5 l mleka
- 10 dag masła
- 25 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- do przybrania mazurka:
- bakalie
Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko, śmietanę, szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i co najmniej 30 minut chłodzić w lodówce.
Potem rozwałkować na grubość 5 mm, plackami wyłożyć dwie formy, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Przygotować masę: mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 minut i wyjąć wanilię.
Wsypać cukier i, mieszając, gotować do chwili, gdy kropla masy wylana na talerzyk nie rozlewa się.
Masę zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie.
Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Nałożyć na kruche spody, przybrać bakaliami i odstawić w chłodne miejsce do zastygniçcia.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i co najmniej 30 minut chłodzić w lodówce.
Potem rozwałkować na grubość 5 mm, plackami wyłożyć dwie formy, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Przygotować masę: mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 minut i wyjąć wanilię.
Wsypać cukier i, mieszając, gotować do chwili, gdy kropla masy wylana na talerzyk nie rozlewa się.
Masę zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie.
Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Nałożyć na kruche spody, przybrać bakaliami i odstawić w chłodne miejsce do zastygniçcia.