Mazurek pomarańczowy
- Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 25 dag margaryny,
- 1 żółtko,
- 24 łyżki gęstej śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia; masa:
- 25 dag margaryny,
- 2 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- sok lub esencja pomarańczowa
- owoce ,
- 1 paczka galaretki pomarańczowej
Mąkę z proszkiem do pieczenia + cukier puder przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek w kształcie prostokąta.
Placek wyłożyć na wysypaną mąką blachę.
Na brzegi placka uformować pasek ciasta i lekko go przygnieść.
Upiec na jasnozłoty kolor w gorącym piekarniku, ostudzić.
Przygotować masę:
Jaja wybić do miski, dodawać cukier i ubijać.
Wstawić miskę na rondel z wrzącą wodą i ubijać dalej, aż masa stanie się puszysta i gęsta.
Odstawić i ciągle ubijając ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną. Do utartej masy dodać sok pomarańczowy (cytrynowy) i wymieszać.
Masę wyłożyć na zimny placek, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub paseczki śliwek, moreli, rodzynek.
Rozpuścić galaretkę, biorąc 2/3 zalecanej ilości wody.
Tężejącą galaretką zalać placek. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego!
Placek wyłożyć na wysypaną mąką blachę.
Na brzegi placka uformować pasek ciasta i lekko go przygnieść.
Upiec na jasnozłoty kolor w gorącym piekarniku, ostudzić.
Przygotować masę:
Jaja wybić do miski, dodawać cukier i ubijać.
Wstawić miskę na rondel z wrzącą wodą i ubijać dalej, aż masa stanie się puszysta i gęsta.
Odstawić i ciągle ubijając ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną. Do utartej masy dodać sok pomarańczowy (cytrynowy) i wymieszać.
Masę wyłożyć na zimny placek, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub paseczki śliwek, moreli, rodzynek.
Rozpuścić galaretkę, biorąc 2/3 zalecanej ilości wody.
Tężejącą galaretką zalać placek. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego!