Mazurek tradycyjny
- ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- jajko
- 10 dag cukru pudru
- 3 gotowane żółtka
- rdzeń laski wanilii
- masa kaimakowa:
- 2 szklanki kremówki
- 40 dag cukru
- 5 dag masła
- rdzeń połowy laski wanilii
Zrobić ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię.
Szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć na pół godziny do lodówki.
Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na otwartej z jednej strony blasze.
Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta.
Powierzchnię wałeczka posmarować resztą jajka.
Upiec na złoty kolor w temperaturze 200ºC.
Gorący mazurek zsunąć na deseczkę.
Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się).
Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany.
Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę.
Szybko polać przestudzony mazurek.
Udekorować bakaliami, ozdobami z marcepanu, stopioną czekoladą.
Szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć na pół godziny do lodówki.
Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na otwartej z jednej strony blasze.
Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta.
Powierzchnię wałeczka posmarować resztą jajka.
Upiec na złoty kolor w temperaturze 200ºC.
Gorący mazurek zsunąć na deseczkę.
Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się).
Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany.
Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę.
Szybko polać przestudzony mazurek.
Udekorować bakaliami, ozdobami z marcepanu, stopioną czekoladą.