Melba Ilony


    Jajka oraz oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu oraz mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez sitko wyłożone gazą oraz odstaw serek na całą noc, aby odciekł. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodając stopniowo masę serową. Wlej sok z połówki cytryny oraz brandy oraz jeszcze chwilę miksuj. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty. Posmaruj je połową masy serowej, obłóż pokrojonymi brzoskwiniami oraz przykryj resztą masy. Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka oraz podgrzewaj, mieszając. Gdy polewa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia oraz ostudź (najlepiej włóż rondelek do zimnej wody oraz szybko mieszaj łyżką). Gdy polewa zacznie gęstnieć, pokryj nią melbę oraz wygładź powierzchnię. Wierzch możesz ozdobić cząstkami brzoskwiń albo rodzynkami.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: