Moczka (Wigilia) (Śląsk)
- litr bulionu z karpia
- średni pasternak
- duży seler
- średnia pietruszka
- 30 dag piernika miodowego
- 30 dag suszonych śliwek
- 10 suszonych fig
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich
- 10 - 20 migdałów
- 8 dag rodzynków
- litr ciemnego piwa karmelowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- sól
Śliwki zalać przegotowaną, letnią wodą i odstawić na parę godzin, po czym gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka z bulionem i ugotować.
Gdy będą miękkie, wyjąć je, wystudzić i razem z piernikiem rozmoczonym w piwie zemleć w maszynce.
Do zmielonych warzyw wlać bulion rybny, dodać rodzynki, sparzone i przekrojone wzdłuż migdały, posiekane orzechy, pokrojone w paseczki figi i śliwki oraz resztę piwa.
Całość zagotować, przyprawić cukrem i - ciągle mieszając - zagęścić jasną zasmażką.
Na końcu dodać sok z cytryny.
Podawać po wystudzeniu.
Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka z bulionem i ugotować.
Gdy będą miękkie, wyjąć je, wystudzić i razem z piernikiem rozmoczonym w piwie zemleć w maszynce.
Do zmielonych warzyw wlać bulion rybny, dodać rodzynki, sparzone i przekrojone wzdłuż migdały, posiekane orzechy, pokrojone w paseczki figi i śliwki oraz resztę piwa.
Całość zagotować, przyprawić cukrem i - ciągle mieszając - zagęścić jasną zasmażką.
Na końcu dodać sok z cytryny.
Podawać po wystudzeniu.