Moczka (Wigilia) (Śląsk)

  • litr bulionu z karpia
  • średni pasternak
  • duży seler
  • średnia pietruszka
  • 30 dag piernika miodowego
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 10 suszonych fig
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 10 - 20 migdałów
  • 8 dag rodzynków
  • litr ciemnego piwa karmelowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • sól
Śliwki zalać przegotowaną, letnią wodą i odstawić na parę godzin, po czym gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka z bulionem i ugotować.
Gdy będą miękkie, wyjąć je, wystudzić i razem z piernikiem rozmoczonym w piwie zemleć w maszynce.
Do zmielonych warzyw wlać bulion rybny, dodać rodzynki, sparzone i przekrojone wzdłuż migdały, posiekane orzechy, pokrojone w paseczki figi i śliwki oraz resztę piwa.
Całość zagotować, przyprawić cukrem i - ciągle mieszając - zagęścić jasną zasmażką.
Na końcu dodać sok z cytryny.
Podawać po wystudzeniu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: