Mussaka (Turcja)
- 2 kg dużych bakłażanów
- 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina)
- 2 filiżanki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
- oregano
- 20 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- sos serowy
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 450 ml mleka
- 120 g sera żółtego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, obficie posolić i odstawić w misce cedzakowej na 30 minut.
Mięso mielone podsmażyć razem z posiekaną cebulą i czosnkiem na połowie oliwy, a gdy będzie przyrumienione dodać wino.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przetrzeć.
Do mięsa dodać pomidory, sól, pieprz i oregano i dusić na małym ogniu dopóki sos nie odparuje.
Osączone bakłażany smażyć z obu stron na pozostałej części oliwy.
Natłuścić brytfankę, ułożyć połowę bakłażanów, posypać startym żółtym serem.
Następnie układać mięso mielone i resztę bakłażanów.
Przygotować sos.
Roztopić masło, dodać mąkę i smażyć mieszając 1 minutę.
Zestawić z ognia i rozprowadzić z mlekiem.
Następnie gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodać ser, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Lekko przestudzić i dodać jajko.
Mussakę polać sosem serowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 45 minut, aż się zrumieni.
Mięso mielone podsmażyć razem z posiekaną cebulą i czosnkiem na połowie oliwy, a gdy będzie przyrumienione dodać wino.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przetrzeć.
Do mięsa dodać pomidory, sól, pieprz i oregano i dusić na małym ogniu dopóki sos nie odparuje.
Osączone bakłażany smażyć z obu stron na pozostałej części oliwy.
Natłuścić brytfankę, ułożyć połowę bakłażanów, posypać startym żółtym serem.
Następnie układać mięso mielone i resztę bakłażanów.
Przygotować sos.
Roztopić masło, dodać mąkę i smażyć mieszając 1 minutę.
Zestawić z ognia i rozprowadzić z mlekiem.
Następnie gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodać ser, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Lekko przestudzić i dodać jajko.
Mussakę polać sosem serowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 45 minut, aż się zrumieni.