Mussaka (Turcja)

  • 2 kg dużych bakłażanów
  • 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina)
  • 2 filiżanki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
  • oregano
  • 20 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • sos serowy
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 120 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, obficie posolić i odstawić w misce cedzakowej na 30 minut.
Mięso mielone podsmażyć razem z posiekaną cebulą i czosnkiem na połowie oliwy, a gdy będzie przyrumienione dodać wino.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przetrzeć.
Do mięsa dodać pomidory, sól, pieprz i oregano i dusić na małym ogniu dopóki sos nie odparuje.
Osączone bakłażany smażyć z obu stron na pozostałej części oliwy.
Natłuścić brytfankę, ułożyć połowę bakłażanów, posypać startym żółtym serem.
Następnie układać mięso mielone i resztę bakłażanów.
Przygotować sos.
Roztopić masło, dodać mąkę i smażyć mieszając 1 minutę.
Zestawić z ognia i rozprowadzić z mlekiem.
Następnie gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodać ser, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Lekko przestudzić i dodać jajko.
Mussakę polać sosem serowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 45 minut, aż się zrumieni.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: