Nadziewana indyczka
- 1 sprawiona indyczka (około 6 kg)
- 25 dag ryżu długoziarnistego
- 20 dag suszonych moreli
- 15 dag rodzynek
- 10 dag siekanych migdałów
- 1 duża pomarańcza
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 szklanki rosołu (instant)
- 1/2 pojemnika śmietany kremówki
- 5 płaskich łyżek masła lub margaryny
- 4 łyżki madery lub wytrawnego sherry
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Gotować ryż przez 20 minut w osolonej wodzie.
Pokroić morele w drobną kostkę.
Opłukać rodzynki, dobrze osączyć.
Rozgrzać na patelni 3 łyżki tłuszczu.
Podsmażyć morele, rodzynki oraz siekane migdały.
Opłukać natkę, część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Wsypać natkę, goździki i cynamon do bakalii.
Mieszankę doprawić solą.
Osączyć ryż, dobrze wymieszać z bakaliami.
Umyć indyczkę, natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz.
Napełnić nadzieniem.
Spiąć wykałaczkami, a te ściągnąć sznurkiem.
Ułożyć indyczkę na blasze.
Piec przez 3 godziny w temperaturze około 150ºC.
Kilka razy posmarować mięso mięso miękkim tłuszczem i stopniowo polewać połową szklanki gorącej wody.
Wyjąć mięso z pieca.
Sos rozcieńczyć rosołem, przetrzeć przez sitko, zagotować.
Dodać śmietanę i maderę.
Rozprowadzić mąkę, zagęścić sos.
Doprawić solą i pieprzem.
Podzielić pomarańczę na połówki.
Z jednej otrzeć skórkę, drugą pokroić w plasterki.
Posypać mięso skórką pomarańczową.
Część nadzienia ułożyć na plasterkach przy mięsie.
Pokroić morele w drobną kostkę.
Opłukać rodzynki, dobrze osączyć.
Rozgrzać na patelni 3 łyżki tłuszczu.
Podsmażyć morele, rodzynki oraz siekane migdały.
Opłukać natkę, część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Wsypać natkę, goździki i cynamon do bakalii.
Mieszankę doprawić solą.
Osączyć ryż, dobrze wymieszać z bakaliami.
Umyć indyczkę, natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz.
Napełnić nadzieniem.
Spiąć wykałaczkami, a te ściągnąć sznurkiem.
Ułożyć indyczkę na blasze.
Piec przez 3 godziny w temperaturze około 150ºC.
Kilka razy posmarować mięso mięso miękkim tłuszczem i stopniowo polewać połową szklanki gorącej wody.
Wyjąć mięso z pieca.
Sos rozcieńczyć rosołem, przetrzeć przez sitko, zagotować.
Dodać śmietanę i maderę.
Rozprowadzić mąkę, zagęścić sos.
Doprawić solą i pieprzem.
Podzielić pomarańczę na połówki.
Z jednej otrzeć skórkę, drugą pokroić w plasterki.
Posypać mięso skórką pomarańczową.
Część nadzienia ułożyć na plasterkach przy mięsie.