Naleśniki z orzechami
Utrzyj jajka, mleko, cukier, aromat, skórkę cytrynową oraz sól, połącz z mąką. Po trochu wlewaj wodę sodową, mieszając, aż do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw na 30 minut. Smaż na oleju cienkie naleśniki. Zrób nadzienie: w rondlu zagotuj śmietankę z cukrem. Dodaj rum, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon oraz mieszając, ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 2-3 minuty, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej śmietankę. Masą posmaruj naleśniki, zwiń w rulony. Zrób sos: rozpuść czekoladę w mleku. Zdejmij z ognia, utrzyj z żółtkami, połącz z cukrem, kakao, masłem oraz rumem. Naleśniki podsmaż na maśle, ułóż na talerzach oraz polej sosem.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- smażenie »