Naleśnikowy tort bananowy


    Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Pośrodku zrób dołek, wlej mleko wymieszane z jajkiem. Mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita. Rozgrzej patelnię, włóż kawałeczek masła. Wlej 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, usmaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz, zabezpiecz przed wystygnięciem. W ten sam sposób usmaż kolejne naleśniki. Co jakiś czas smaruj patelnię masłem. Pokrój banany ukośnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło, włóż banany, smaż, kołysząc patelnią, aż z każdej strony pokryją się masłem. Smaż na małym ogniu, aż będą rumiane oraz miękkie. Posyp brązowym cukrem, delikatnie mieszając, podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować. Polej sokiem z limonki. Naleśniki przekładaj bananami oraz skrapiaj powstałym sosem. Posyp prażonym kokosem oraz skórką z limonki, pokrój jak tort oraz podawaj.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: