Nalewka z kwiatu czarnego bzu
Ugotuj syrop z litra wody oraz cukru. Ostudź. Cytryny umyj oraz sparz, pokrój w plasterki, oczyść z pestek. Kwiaty włóż do umytego oraz wyparzonego słoja, przekładając je plasterkami cytryny. Zalej syropem, przykryj lnianą ściereczką oraz odstaw na 10 dni w nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas sprawdzaj, czy sok nie fermentuje, oraz mieszaj wyparzoną łyżką. Potem zlej powstały sok do słoja przez sitko wyłożone gazą. Połącz ze spirytusem, dodaj sok z limetek. Wlej do 2 litrowych butelek, dodaj do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela. Odstaw na 4 tygodnie. Wstrząsaj butelką co 3-4 dni. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie do sklarowania. Potem zlej ja znad osadu, a osad przesącz prze sitko wyłożone papierowym ręcznikiem oraz połącz z resztą nalewki. Odstaw na 3-4 tygodnie, aby nalewka dobrze dojrzała