Oberiba z żeberkami (Śląsk)

  • 50 dag żeberek
  • 5 szt. ziemniaków
  • 1 pęczek młodej kalarepy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka zielonego siekanego koperku
  • sól, pieprz
Żeberka umyj, podziel na 4 porcje.
Włóż do rondla, zalej litrem wody, dodaj przyprawy i gotuj.
Kalarepkę umyj, obierz, część łodych liści pozostaw.
Kalarepkę pokrój w półplastry, listki posiekaj.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Warzywa wrzuć do ugotowanych żeberek.
Gotuj do miękkości.
Z masła i mąki zrób zasmażkę, zapraw potrawę, zagotuj i dopraw do smaku.
Podawaj w glinianych naczyniach z ciemnym chlebem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: