Oberiba z żeberkami (Śląsk)
- 50 dag żeberek
- 5 szt. ziemniaków
- 1 pęczek młodej kalarepy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- szczypta kminku
- 1 łyżka zielonego siekanego koperku
- sól, pieprz
Żeberka umyj, podziel na 4 porcje.
Włóż do rondla, zalej litrem wody, dodaj przyprawy i gotuj.
Kalarepkę umyj, obierz, część łodych liści pozostaw.
Kalarepkę pokrój w półplastry, listki posiekaj.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Warzywa wrzuć do ugotowanych żeberek.
Gotuj do miękkości.
Z masła i mąki zrób zasmażkę, zapraw potrawę, zagotuj i dopraw do smaku.
Podawaj w glinianych naczyniach z ciemnym chlebem.
Włóż do rondla, zalej litrem wody, dodaj przyprawy i gotuj.
Kalarepkę umyj, obierz, część łodych liści pozostaw.
Kalarepkę pokrój w półplastry, listki posiekaj.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Warzywa wrzuć do ugotowanych żeberek.
Gotuj do miękkości.
Z masła i mąki zrób zasmażkę, zapraw potrawę, zagotuj i dopraw do smaku.
Podawaj w glinianych naczyniach z ciemnym chlebem.