Okoń po hindusku

  • 2 okonie - najlepsze o wadze 40 dag
  • 2 łyżki mąki
  • curry
  • 4 cebule
  • kłącze imbiru (możemy zastąpić sproszkowanym)
  • 25 dag marchewki
  • 25 dag świeżego szpinaku lub całych liści z puszki
  • 4 dag masła
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Okonie dokładnie oczyszczam i myję.
Mąkę mieszam z łyżką curry i oprószam ryby.
Olej z margaryną rozgrzewam na patelni, wkładam ryby, smaże po 8 minut z każdej strony.
Cebule, marchewki i imbir [nie dotyczy sproszkowanego ;-)] obieram.
Cebule kroję w ćwiartki, a marchewkę i imbir w plasterki.
Świeży szpinak płukam i blanszuję 2 minuty w osolonej wodzie.
Szpinak z puszki osączam z zalewy.
Masło stapiam w rondlu, wkładam marchewkę, cebulę i imbir, przesmażam.
Posypuję 2 łyżkami curry, mieszam.
Wlewam jogurt i 1/2 szklanki wody, mieszam, przykrywam i duszę 5 minut.
Dodaję szpinak, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod przykryciem następne 5 mint.
Ryby podaję z warzywami [można przybrać świeżym kokosem :-)].

W taki sam sposób przygotowuję inne chude ryby o białym mięsiwie, zwłaszcza pstrąga, sandacza czy np. morszczuka.
Są równie pyszne jak okoń, należy je jednak nieco krócej smażyć.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: