Łosoś w sosie winno-śmietanowym


    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą oraz piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapiając maggi. Gdy jest już szklista, wlej wino oraz gotuj na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień oraz wlej śmietanę, dodaj też drobniutko posiekaną natkę oraz koper. Wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj na maleńkim ogniu. Wyjmij łososia z piekarnika oraz polej go sosem. Rybę możesz podać z białym pieczywem, makaronem ugotowanym al dente lub ryżem na sypko.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: