Owocowa strucla z orzechami włos

  • 25 dag mąki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag pierniczków
  • 13 dag masła
  • 5 dag fig
  • 5 dag daktyli
  • 5 dag rodzynek
  • 4 żółtka
  • 8 dag cukru pudru
  • 150 ml kremówki
  • skórka otarta z 1 cytryny i pomarańczy
  • 3 - 4 łyżki tartej bułki
Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, 2 łyżki stopionego masła i 2 żółtka.
Wyrobić mikserem, wlewając około 100 ml wody.
Uformować kulę, uderzać nią tak długo o stolnicę, aż ciasto stanie się elastyczne.
Posmarować łyżką stopionego masła i przykryć garnkiem wypłukanym wrzącą wodą.
Odstawić na godzinę.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
Zmielić razem z pierniczkami.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać rodzynki, posiekane figi i daktyle, orzechy i pierniczki, śmietanę, skórkę cytrusów oraz 5 dag stopionego masła.
Ciasto rozwałkować i rozciągnąć tak, by było cienkie jak papier.
Posmarować 2 łyżkami stopionego masła, posypać tartą bułką, posmarować nadzieniem.
Zwinąć struclę, piec 30 minut w temperaturze 225*C.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: