Owocowa strucla z orzechami włos
- 25 dag mąki
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag pierniczków
- 13 dag masła
- 5 dag fig
- 5 dag daktyli
- 5 dag rodzynek
- 4 żółtka
- 8 dag cukru pudru
- 150 ml kremówki
- skórka otarta z 1 cytryny i pomarańczy
- 3 - 4 łyżki tartej bułki
Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, 2 łyżki stopionego masła i 2 żółtka.
Wyrobić mikserem, wlewając około 100 ml wody.
Uformować kulę, uderzać nią tak długo o stolnicę, aż ciasto stanie się elastyczne.
Posmarować łyżką stopionego masła i przykryć garnkiem wypłukanym wrzącą wodą.
Odstawić na godzinę.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
Zmielić razem z pierniczkami.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać rodzynki, posiekane figi i daktyle, orzechy i pierniczki, śmietanę, skórkę cytrusów oraz 5 dag stopionego masła.
Ciasto rozwałkować i rozciągnąć tak, by było cienkie jak papier.
Posmarować 2 łyżkami stopionego masła, posypać tartą bułką, posmarować nadzieniem.
Zwinąć struclę, piec 30 minut w temperaturze 225*C.
Wyrobić mikserem, wlewając około 100 ml wody.
Uformować kulę, uderzać nią tak długo o stolnicę, aż ciasto stanie się elastyczne.
Posmarować łyżką stopionego masła i przykryć garnkiem wypłukanym wrzącą wodą.
Odstawić na godzinę.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
Zmielić razem z pierniczkami.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać rodzynki, posiekane figi i daktyle, orzechy i pierniczki, śmietanę, skórkę cytrusów oraz 5 dag stopionego masła.
Ciasto rozwałkować i rozciągnąć tak, by było cienkie jak papier.
Posmarować 2 łyżkami stopionego masła, posypać tartą bułką, posmarować nadzieniem.
Zwinąć struclę, piec 30 minut w temperaturze 225*C.