Paella z paluszkami krabowymi
- 40 dag ryżu długoziarnistego
- 1 kurczak - 1,5 kg
- 30 dag mięsa wieprzowego od szynki
- 30 dag muli mrożonych
- 20 dag krewetek mrożonych
- 20 dag paluszków krabowych
- 25 dag kiełbasy czosnkowej
- 6 pomidorów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 12 - 16 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 1 słoik serc karczochów
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- sól
Ryż opłukać i osączyć.
Kurczaka umyć i podzielić na małe kawałki.
Mięso wieprzowe umyć, zalać 1 l wrzącej wody, posolić, gotować 20 minut, wyjąć z wywaru, przestudzić i pokroić w kostkę.
Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w ósemki.
W dużym płaskim rondlu lub na żeliwnej patelni rozgrza 1/3 szklanki oliwy i zrumienić kawałki kurczaka.
Posolić je i oprószyć pieprzem.
Dodać cebulę, czosnek oraz ryż i mieszając, smażyć 4 minuty.
Następnie wlać gorący wywar z wieprzowiny, włożyć mięso wieprzowe, wsypać szafran i gotować potrawę na małym ogniu 15 - 18 minut.
Mule i krewetki rozmrozić, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sitku i dodać z mięsem krabów (łącznie z zalewą) do paelli.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i razem z groszkiem włożyć do potrawy.
Wlać wino, wymieszać i dusić 10 minut.
Na rozgrzanej pozostałej oliwie zrumienić pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Ułożyć ją na wierzchu paelli razem z oliwkami i karczochami.
Dusić jeszcze 5 minut.
Jeśli w czasie duszenia potrawy płyn zbyt szybko wyparuje, dolać trochę gorącej wody.
Paellę podawać w naczyniu, w którym została przygotowana.
Kurczaka umyć i podzielić na małe kawałki.
Mięso wieprzowe umyć, zalać 1 l wrzącej wody, posolić, gotować 20 minut, wyjąć z wywaru, przestudzić i pokroić w kostkę.
Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w ósemki.
W dużym płaskim rondlu lub na żeliwnej patelni rozgrza 1/3 szklanki oliwy i zrumienić kawałki kurczaka.
Posolić je i oprószyć pieprzem.
Dodać cebulę, czosnek oraz ryż i mieszając, smażyć 4 minuty.
Następnie wlać gorący wywar z wieprzowiny, włożyć mięso wieprzowe, wsypać szafran i gotować potrawę na małym ogniu 15 - 18 minut.
Mule i krewetki rozmrozić, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sitku i dodać z mięsem krabów (łącznie z zalewą) do paelli.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i razem z groszkiem włożyć do potrawy.
Wlać wino, wymieszać i dusić 10 minut.
Na rozgrzanej pozostałej oliwie zrumienić pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Ułożyć ją na wierzchu paelli razem z oliwkami i karczochami.
Dusić jeszcze 5 minut.
Jeśli w czasie duszenia potrawy płyn zbyt szybko wyparuje, dolać trochę gorącej wody.
Paellę podawać w naczyniu, w którym została przygotowana.