Paella z węgorzem
- 40 dag długoziarnistego ryżu
- 1 kurczak - 1,2 kg
- 25 dag surowego lub wędzonego węgorza
- 15 dag szynki wędzonej
- 15 dag kiełbasy czosnkowej
- 15 dag chudego mięsa wieprzowego - schabu lub szynki
- 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki
- 20 dag muli z puszki
- 1 marchewka
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
- 1 łyżka natki pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
Ryż opłukać i osączyć.
Marchewkę obrać i umyć.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Cebule obrać i pokroić w ósemki.
Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę - w paski.
Węgorza surowego sprawić i pokroić w dzwonka, węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry.
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli i gotować do miękkości.
Następnie wyjąć go z wywaru i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy i zeszklić pozostałą cebulę.
Dodać pomidory, wieprzowinę, szynkę, węgorza i fasolkę.
Dusić 10 minut.
Następnie włożyć kiełbasę, kawałki kurczaka i paprykę.
Dusić jeszcze 5 minut.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, szafranem, natką pietruszki i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru z kurczaka.
Krewetki rozmrozić i wypłukać.
Mule osączyć z zalewy.
Na płaskiej żeliwnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wsypać ryż i stale mieszając, dodać czosnek z przyprawami, papryczkę chili, wywar, marchewkę, krewetki i mule.
Następnie włożyć zawartość rondla, wymieszać i doprawić pieprzem.
Dusić 10 minut, często mieszając.
Jeśli płyn zbyt szybko wyparuje, wlać nieco wrzątku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wyłączyć, wstawić patelnie z paellą na 10 - 12 minut.
Przed podaniem skropić potrawę sokiem z cytryny.
Marchewkę obrać i umyć.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Cebule obrać i pokroić w ósemki.
Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę - w paski.
Węgorza surowego sprawić i pokroić w dzwonka, węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry.
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli i gotować do miękkości.
Następnie wyjąć go z wywaru i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy i zeszklić pozostałą cebulę.
Dodać pomidory, wieprzowinę, szynkę, węgorza i fasolkę.
Dusić 10 minut.
Następnie włożyć kiełbasę, kawałki kurczaka i paprykę.
Dusić jeszcze 5 minut.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, szafranem, natką pietruszki i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru z kurczaka.
Krewetki rozmrozić i wypłukać.
Mule osączyć z zalewy.
Na płaskiej żeliwnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wsypać ryż i stale mieszając, dodać czosnek z przyprawami, papryczkę chili, wywar, marchewkę, krewetki i mule.
Następnie włożyć zawartość rondla, wymieszać i doprawić pieprzem.
Dusić 10 minut, często mieszając.
Jeśli płyn zbyt szybko wyparuje, wlać nieco wrzątku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wyłączyć, wstawić patelnie z paellą na 10 - 12 minut.
Przed podaniem skropić potrawę sokiem z cytryny.