Panga w sosie czosnkowym


    Przygotuj masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem oraz natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin oraz włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz oraz osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny oraz kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką oraz zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą oraz pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze oraz polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami oraz surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem. Smaż po kilka minut z każdej strony, a pod koniec dodaj kawałeczek masła czosnkowego.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: