Pasta pomidorowa z sałata i grza


    Dwie kromki chleba (kromka na osobę) opiekamy w tosterze albo grillujemy na patelni. Grzanki kroimy w kostkę. Makaron (ilość makaronu według potrzeb jedzących) gotujemy al"dente, w lekko osolonej wodzie, najlepiej wychodzą tagliatelle lub spaghetti. Na patelni podgrzewamy oliwę oraz wrzucamy cały ząbek czosnku w skórce. Jak tylko czosnek trochę zbrązowieje, dodajemy pół puszki pomidorów, mogą być całe lub krojone, oraz tak sie rozdrobnią w trakcie przygotowywania potrawy oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron. Jak na małym gazie czekamy aż makaron trochę wchłonie sosu, dodajemy pokrojone lub cale liście bazylii oraz świeżo starty parmezan. Odstawiamy na bok. Na talerzu kładziemy porwaną sałatę, przekładamy na nią nasza pastę oraz posypujemy grzankami. Gotowe! Opcjonalny w tej potrawie jest parmezan oraz śwież liście bazylii, można zastąpić przyprawą bazyliową typu kostki smaku. Jeżeli użyjecie kostek to nie należy potrawy dosalać.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: