Pastelles - pierożki z farszem k


    Przygotuj farsz do pierożków: mleko włóż w zamkniętej puszce do garnka z wodą, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Puszka musi być przez cały czas zakryta wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: posiekaj mąkę z zimnym masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Szybko zagnieć, rozwałkuj oraz wytnij kółka o średnicy 8 cm. Otwórz puszkę oraz wyjmij zawartość, która powinna przypominać ciągnącą się masę krówkową. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi, ostudź oraz łyżeczką nakładaj na krążki ciasta. Składaj na pół oraz sklejaj jak pierogi. Pastelles możesz usmażyć jak pączki w głębokim tłuszczu (najlepiej w smalcu) lub ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować jajkiem, polać stopionym masłem oraz upiec na złoty kolor w temp. 250°C. Pastelles podaje się, gdy tylko trochę ostygną.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: