Pasticcio di Maccheroni alla Fio
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem oraz przyprawami. Wyrabiamy z tłuszczem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtko oraz jajko, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią oraz odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ragu: cebulę, por, marchewkę, seler naciowy, czosnek, natkę oraz skórkę z pomarańczy siekamy oraz podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy, aż wypuści sok oraz się zarumieni. Wlewamy wino oraz mieszamy, aż odparuje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Mieszamy, dodajemy przecier oraz gotujemy na małym ogniu pół godziny. Wyrzucamy skórkę z cytryny. Przygotowujemy beszamel: mleko, mąkę oraz masło zagotowujemy na małym ogniu, energicznie mieszając, by powstał gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mieszamy oraz odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy. Tortownicę o śr. 25 cm smarujemy masłem, oklejamy jej dno oraz ścianki połową ciasta. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem mięsnym oraz paroma łyżkami parmezanu. Wkładamy go do tortownicy, polewamy beszamelem oraz przykrywamy resztą ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz pieczemy 1 godz. w temp. 150oC.