Pieczarkowa z serowymi kluseczka


    Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie oraz dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zabielamy śmietaną. Aby zrobić kluseczki, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dodajemy więcej sera lub bułki) oraz wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast, gdy tylko się zetną. Przekładamy do miseczek, zalewamy zupą, na wierzchu posypujemy listkami tymianku. Można też podać zupę z makaronem, np. tagliatelle, oraz posypać ją parmezanem.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: