Pieczeń wieprzowa w ciemnym piwi


    Mięso nacinamy u góry (głęboko). Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Wkładamy, skórką do dołu, do brytfanny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Cebulkę oraz ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki oraz razem z cynamonem oraz połową majeranku dodajemy do pieczeni. Polewamy piwem oraz rosołem. Dalej pieczemy około 30 minut. Potem mięso obracamy oraz pieczemy przez kolejne 50 minut. Przekładamy mięso na blachę, nadal podpiekając. Sos z brytfanny ostrożnie przecedzamy przez sitko. Ziemniaki oraz cebulkę odkładamy na bok. Sos zagotowujemy oraz zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Dosmaczamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy do sosu warzywa. Mięso kroimy w plastry, posypujemy resztą majeranku. Podajemy z ziemniakami oraz cebulką oraz z sosem.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: