Pieczone pączki z gałką muszkato
Mleko lekko podgrzewamy; 80 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masę oraz rozczyn drożdży. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz gałkę muszkatołową . Dodajemy roztrzepane jajka oraz mleko z masłem oraz drożdżami.. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy je na grubość1-1,5 cm. Dużą okrągłą foremką wycinamy w cieście kółka, a w nich drugą, mniejszą, dziurki. Tak przygotowane pączki odkładamy przykryte jeszcze na 1 godz., aby znowu wyrosły. Piekarnik nagrzewamy do 190oC, pieczemy w nim pączki na złoty kolor (ok. 15-20 minut). Gotowe możemy polać stopionym masłem oraz posypać cukrem z cynamonem.