Pieczony łosoś z salsą z awokado


    Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórki cytrynowej oraz 2 łyżki soku z limonki. Posolone filety z łososia układamy w foremce żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy miodową marynatą. Myjemy koper włoski. Cienko kroimy, posypujemy solą, polewamy oliwą oraz 1 łyżką soku z limonki. Marynujemy koper w tym sosie przez 20 minut. Robimy salsę z awokado. Mieszamy imbir, resztę krążków chilli, skórkę z limonki oraz pozostałe: miód, musztardę oraz sok z limonki, solimy. Grejpfruta oraz awokado obieramy. Z awokado usuwamy pestkę, a miąższ drobno kroimy. Razem z pokrojonym grejpfrutem dodajemy do imbirowej mieszanki, dorzucamy posiekany szczypiorek. Filety zapiekamy w 190 stopniach C przez 10 minut. Podajemy z awokadową salsą oraz koprem włoskim. Dekorujemy listkami mięty.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: