Pieprz zielony
Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego.
Aby zachować zielony kolor, ziarenka muszą być poddawane spacjalnym zabiegom.
Można je tuż po zerwaniu zakonserwować w słonej lub octowej zalewie.
Natomiast suszony zielony pieprz uzyskuje się, stosując metodę liofilizacji.
Dzięki niej ziarna zachowują kolor, są wyraziste w smaku i silnie pachną. Ich cena znacznie przewyższa cenę pieprzu czarnego czy białego.
Marynowany zielony pieprz nie jest bardzo palący, ale ma wyszukany, wyrazisty, odświeżający smak.
Po odsączeniu ze słonej zalewy rozdrabniamy go lub dodajemy do potraw w całości.
Jest idealny do dań z pomidorami, sosów ziołowych, marynat i pasztetów.
Świetnie nadaje się też do dekorowania potraw.
Suszony bardzo intensywnie pachnie.
Można go zemleć lub stosować całe ziarna.
Aby zachować zielony kolor, ziarenka muszą być poddawane spacjalnym zabiegom.
Można je tuż po zerwaniu zakonserwować w słonej lub octowej zalewie.
Natomiast suszony zielony pieprz uzyskuje się, stosując metodę liofilizacji.
Dzięki niej ziarna zachowują kolor, są wyraziste w smaku i silnie pachną. Ich cena znacznie przewyższa cenę pieprzu czarnego czy białego.
Marynowany zielony pieprz nie jest bardzo palący, ale ma wyszukany, wyrazisty, odświeżający smak.
Po odsączeniu ze słonej zalewy rozdrabniamy go lub dodajemy do potraw w całości.
Jest idealny do dań z pomidorami, sosów ziołowych, marynat i pasztetów.
Świetnie nadaje się też do dekorowania potraw.
Suszony bardzo intensywnie pachnie.
Można go zemleć lub stosować całe ziarna.