Pierniczki kujawskie (Wigilia) (

  • 25 dag miodu
  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek rumu
  • łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
Miód stopić razem ze smalcem na małym ogniu.
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol i przyprawy.
Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki).
Rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć foremką większe i mniejsze półksiężyce.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.
Gdy pierniczki wystygną, pokryć je lukrem białym i czekoladowym.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: