Pierniczki kujawskie (Wigilia) (
- 25 dag miodu
- 25 dag mąki pszennej
- łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kieliszek rumu
- łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
Miód stopić razem ze smalcem na małym ogniu.
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol i przyprawy.
Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki).
Rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć foremką większe i mniejsze półksiężyce.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.
Gdy pierniczki wystygną, pokryć je lukrem białym i czekoladowym.
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol i przyprawy.
Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki).
Rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć foremką większe i mniejsze półksiężyce.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.
Gdy pierniczki wystygną, pokryć je lukrem białym i czekoladowym.