Piernik z marcepanem - wykwintny

  • 1 kg mąki
  • 50 dag miodu
  • 25 dag masła lub smalcu
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 łyżek smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Ciasto należy przygotować miesiąc przed pieczeniem, a upiec co najmniej 4 dni przed podaniem.
Miód, cukier i tłuszcz powoli doprowadzić do wrzenia.
Ostudzić i mieszać drewnianą łyżką, dodając kolejno mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną z nim sodą, sól przyprawę do pierników i bakalie.
Ze starannie wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i pozostawić na mniej więcej 4 tygodnie w chłodnym miejscu, by dojrzało.
Przed pieczeniem podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blachy.
Upiec w temperaturze 200ºC.
Po ostygnięciu przełożyć placki masą orzechową, marcepanem lub powidłami śliwkowymi, przykryć pergaminem i obciążyć deseczką.
Następnego dnia można piernik polukrować i ozdobić bakaliami.
Zaraz po upieczeniu placki są twarde.
Kruszeją po 3 - 4 dniach.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: